От Фейсбук профила на конституционалиста доц. д-р Борислав Цеков ЧАСЪТ НА

...
От Фейсбук профила на конституционалиста доц. д-р Борислав Цеков ЧАСЪТ НА
Коментари Харесай

Цеков: Още през 2015 г. предупредих Христо Иванов и Славов, че техните замисли са противоконституционни

От Facebook профила на конституционалиста доцент доктор Борислав Цеков

 ЧАСЪТ НА КОНСТИТУЦИОНАЛИСТА

Първи къс коментар на решението на Конституционния съд.

РУХНА ФАЛШИВИЯТ Разузнавателна служба на Турция ЗА “СЪДЕБНА РЕФОРМА ”

Смесени са първичните ми усещания от решението на Конституционен съд. От една страна, като конституционалист, съм задоволен, че са възприети поддържаните в моето правно мнение по делото причини за противоконституционност на премахването на единния Висш правосъден съвет и на ограничението на пълномощията на основния прокурор. Това са причини, които подкрепям към този момент две десетилетия, само че политическата обстановка и лобистите, които посредством тези конституционни промени се опитваха да овладеят кадрово правосъдната власт, се правеха, че не ги чуват.

Некомпетентност, съчетана с лобистки ползи. Изгубиха цяло десетилетие на България, вместо да вършат действителна и съдържателна правосъдна промяна.

Още през 2015 година предизвестих Христо Иванов и Атанас Славов, че техните замисли са противоконституционни. Сега, най-сетне, КС  постави завършек на тази полемика, като разгласи за невалидна тяхната подправена “съдебна промяна ”.

Дотук обаче с позитивните страни на решението. Жалко е, че не откриха сили да съберат болшинство и по този начин оставиха в действие опцията двойни жители да стават депутати и не върнаха остарелия формат на служебното държавно управление. Същото се отнася и до кардиналните въпроси, свързани с пропорциите сред оригинерната и производната учредителна власт и рамките на конституционния надзор.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР